ÇÖZÜMLER

KUBBE

Stratejik Tesis Güvenlik Sistemleri

Düşük maliyet, yüksek hız, manevra kabiliyeti, yük taşıma kapasitesi, korku ve kaos yaratma yeteneği, hedefe ulaşmada maksimum etki ve saldırıyı organize eden organizasyon için risksiz olması gibi faktörlerden dolayı drone ve mini İHA’lar, düşman ve terör örgütleri tarafından saldırı, casusluk ve taciz amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır ve drone saldırıları çarpıcı biçimde büyüyen bir küresel tehdit haline gelmektedir.

İnsansız hava araçlarının izlenmesi ve pasifleştirilmesi için araç ve yöntemler geliştirmeye odaklanan ülke sayısı her geçen gün hızla artmaktadır. Son yıllarda geliştirilen 200’den fazla farklı drone karşıtı sistemin olduğu ve bunların yaklaşık %40’ının sadece tespit, %35’inin sadece önleme ve %25’inin eş zamanlı tespit, takip ve önleme amaçlı kullanılabildiği bilinmektedir.

Ülkelerin insansız sistemlere direnebilecek imkan ve yetenekler yaratmak için savunma bütçelerinde ayırdıkları miktarı önemli ölçüde artırmaları, son yıllarda İHA karşıtı sistemlerin savunma bütçelerindeki insansız sistemlerle ilgili en hızlı büyüyen trend olduğunu gösteriyor.

Anti-drone sistemleri, drone ve mini İHA’ların tespit ve takibinde çeşitli teknolojiler kullanır ve bu teknolojiler tek başına veya birlikte kullanılarak daha etkin hale getirilebilir. Mevcut tespit, sınıflandırma ve takip sistemlerinde radar, radyo frekansı (RF), elektro-optik (EO), kızılötesi (IR) ve akustik sensör yöntemleri kullanılabilir. En yaygın yöntemlerden biri radar sistemleridir. Radar sistemlerinde, İHA’ları diğer hava unsurlarından ve kuşlardan ayırt etmek için algoritmik teknikler de kullanılabilir.

İHA ve mini İHA’ların frekans aralıklarını radyo frekansı (RF) ile tarayarak, tehdit unsurlarını tespit etmek mümkündür. Elektro-optik (EO) sensörler görüntülemeyi mümkün kılar, akustik sensörler ise sesi yakalar ve kızılötesi sensörler ısı yayılımını yakalayarak drone veya mini İHA’nın tespit edilmesini sağlar. Bu teknikler tek başına kullanıldığında tüm tehdit unsurlarını tespit etmede ve izlemede etkili değildir. Bu yüzden günümüz sistemleri bu yöntemleri birleştirerek kullanmaktadır.

Öte yandan, tespit edilen insansız hava sistemi tehditlerini ortadan kaldırmak için farklı teknikler de  bir arada kullanılabilir.

Bu teknikler genellikle; işlevsel imha (soft kill) (karıştırma ve yanıltma) ve fiziksel imha (hard kill) (mermi, ağ ve lazer) teknikleridir.

Karıştırma yöntemi drone veya mini İHA’nın yere iniş yapmasını, kalkış noktasına dönmesini veya radyofrekans veya uydu iletişim sinyallerini bozarak ve görüntü aktarımını keserek uçuşlarına devam etmesini sağlar. Yanıltma ise tehdit unsurlarının kontrol veya uydu bağlantılarını yakalama tekniğidir.

Drone ve mini İHA’ların fiziki imha kabiliyetleri ile etkisiz hale getirilmesinde öne çıkan yöntemler mermi, ağ ve lazer sistemleridir. Yaygın olarak kullanılabilen konvansiyonel silahlar, drone karşıtı sistemlerin donatılmasında önemli bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.

Ağlar ile tehdit unsurlarını etkisiz hale getiren sistemler de halihazırda kullanılan tekniklerden biridir. Ayrıca lazer (yönlendirilmiş enerji silahları) silahları hafif, yavaş ve alçak irtifa dronlarına ve mini İHA’lara karşı kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir.

Stratejik Tesis Güvenlik Sistemleri

“KUBBE” ile Düşman Dronlarına Karşı Dinamik Savunma

RST devlet sınırları, enerji santralleri, petrol boru hatları, askeri üsler, havaalanları gibi stratejik tesis olarak tanımlanan kritik üs ve bölgeleri, drone ve mini İHA tehditlerine karşı korumak için güçlü, kullanıma hazır, uçtan uca çözümler geliştirmektedir.

KUBBE Anti-Drone Sistemi, sahip olduğu radar sistemi ve opsiyonel termal/optik kameraları ile üstün drone tespit ve takip performansı sunarken, opsiyonel RF mikser ile drone ve mini İHA tehditlerinin etkisiz hale getirilmesine de olanak sağlamaktadır.

KUBBE Drone Anti-Drone Sisteminde, yerinde yapılan denetimlere göre tehditlere karşı en etkin çözümü oluşturmak için; amaca göre farklı konfigürasyonlar ve sensör tipleri entegre edilebilir. Öte yandan gerekirse bu farklı sensörler ve karşı önlemler araç üstü gibi konumlarda birbirine entegre edilebilmektedir.

KUBBE

Teknik Özellikler

Çalışma Frekans BandıX-Bant
Tespit (%80 Pd ve 10-6 Pfa)İnsan: > 15 km
Büyük araç: >28 km
İHA (RCS=0,01 m2 ): >6 km
Helikopter: >25 km
Hız Algılama0,2 – 100 m/s
Yükseklik Kiriş Genişliği-5° to 50°
 
 
KESİNLİK
Azimut≤ 1° (RMS)
Menzil≤ 10 m (RMS)
Yükseklik≤ 1° (RMS)
Hız≤ 0,8 m/s
Azimut Kapsamı360º
Tarama Hızı180°/sn’ye kadar ayarlanabilir
Ağırlık≤ 90 kg
Boyutlar110 x 400 x 900 mM
Operasyonel Hazırlık≤ 10 dakika
Çalışma Sıcaklığı-40 – +60 °C
Depolama Sıcaklığı-50 – +70 °C
MTBF5000 saat
ÇÖZÜM
Yükseklik≤ 2° (RMS)
Azimut≤ 2° (RMS)
Menzil15m
RST Technology